På sporet af Paulus i Efesos

Square

Jeg har altid haft et let anstrengt forhold til Paulus. Altså ham fra Bibelen. Hey vent…er det bare mig, der er på fornavn med ham, eller er han generelt kendt? Jeg bliver nogle gange i tvivl om, hvad der er almen kristendomskundskab, og hvad der skyldes min ekstraordinære religøse barndom og teologi-studier. Nå men helt kort: Paulus er en slags bibelsk Bruce Willis på et ustoppeligt togt i hele Lilleasien for at udbrede kristendommen i de første årtier, efter Jesus døde. Faktisk var han selv en flittig udøver af hate crime mod troende, indtil han efter sigende fik en overnaturlig oplevelse, der fik ham på andre tanker. Paulus står bag en stor del af brevene i Bibelens nye testamente. Og hvorfor snakker jeg om ham? Jo fordi jeg, på trods af mit ambivalente forhold til manden, er fulgt efter ham. Til Efesos, hvor han var i 50erne, og hvor jeg er nu.

Byens historie strækker sig meget, meget længere tilbage end Paulus, men jeg kender den altså først fra Paulus Brev til Efeserne, som han skriver fra Rom, hvor han sidder i fangenskab på grund af sin ulovlige missionvirksomhed. Brevet er henvendt til de kirker, som han oprettede under sit ophold Efesos. Det opsummerer hans opfattelse af troens indhold og kristen livsførelse og husorden. Herunder at kvinder skal underordne sig deres mænd. Det er her, jeg bliver lidt negativt indstillet overfor Paulus, selvom jeg ved, at han bare gentog dagens orden, og ikke kunne vide, at folk (mænd) ville bruge hans ord som begrundelse for, at kvinder ikke kan være ledere to årtusinde senere (yes, der findes stadig nogle af den slags derude!) Men man må dog give ham, at han var en effektiv kommunikator. Helt uden brug af sociale medier var han en af hovedmændene i skabelsen af en verdensomspændende folkelig bevægelse. Det er interessant (for mig i hvert fald) at tænke på, at denne menighed her i Efesos kun havde Paulus’ ord, og hvad de ellers opsnappede af røverhistorier på pubben. Og alligevel besluttede at indrette deres liv efter en tro, der var så markant anderledes, end det omgivende samfunds kult. De må have fremstået helt kuk-kuk. De var kristne, inden det var rigtigt defineret, hvad det vil sige at være kristen. Men på den anden side, er det vel med tiden ikke blevet mere klart…?

Det var de tanker, der kom ud af mit besøg her. Ikke så mange andre, selvom jeg ved, at der er meget mere at tænke over. Men for at være helt ærlig, så har jeg fået antikke ruiner nok for denne gang! Tilbage til moderne civilisation. Videre til Istanbul.

IMG_5587

IMG_5577

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *